LIKOVNA ŠOLA, ŠTUDIJ  SLIKARSTVA ALI KLASIČNI ATELJE – KJE SE NAJBOLJE NAUČITI RISATI IN SLIKATI?

Risanje in slikanje sta umetniški obliki izražanja, ki imata dolgo in bogato zgodovino. Od prazgodovinskih jam do sodobnih galerij so ljudje uporabljali različne tehnike in materiale za ustvarjanje vizualnih podob, ki prikazujejo njihovo doživljanje sveta. Vendar pa ni vsak umetnik enako usposobljen ali izobražen za risanje in slikanje. Nekateri se zanašajo na svojo domišljijo in intuicijo, drugi pa na svojo veščino in znanje. Kateri pristop je boljši? Ali je mogoče združiti obe vrsti izražanja?  Rad bi vam predstavil Atelje ayin, ki je atelje, ki poučuje klasični realizem in daje poudarek na razvoju veščine risanja in slikanja. Bom pojasnil njihovo vizijo in cilje ter argumentiral, zakaj menim, da je njihov način poučevanja bolj učinkovit in koristen za umetnike kot večina drugih šol.

Atelje ayin je ustanovil Đorđe Aleksić Dimitrijević. Njegova strast je bila vedno risanje in slikanje v realističnem slogu, ki temelji na opazovanju narave in človeške figure. Želel si je izpopolniti svojo tehniko in se naučiti skrivnosti starih mojstrov, kot so Leonardo da VinciRembrandt ali Vermeer. Zato se je odločil odpreti svoj atelje v Celju, kjer poučuje svoje učence o osnovah risanja in slikanja, kot so perspektivaproporcijesvetloba in sencebarve in kompozicija. Njegov cilj ni le naučiti učence tehničnih spretnosti, ampak tudi razviti njihovo občutljivost za lepoto in harmonijo v umetnosti.

Atelje ayin se razlikuje od večine drugih šol, ki učijo risanje in slikanje, ker ne daje poudarka na lastno izraznost učencev. Po mojem mnenju  je lastna izraznost pomembna, vendar ne more nadomestiti dobrih razvitih veščin risanja in slikanja. On pravi, da je treba najprej naučiti pravila, preden jih lahko kršimo. To pomeni, da je treba najprej dobro opazovati okolico in se naučiti prenesti to, kar vidimo na platno, z uporabo ustreznih orodij in metod. Šele potem, ko imamo dovolj znanja in izkušenj, se lahko spustimo v lastno izraznost in povemo svojo zgodbo, sanje ali videnje sveta.  Zato menim, da je to edini način, da ustvarimo resnično umetnost, ki bo navdušila in ganila gledalce.

Razvoj veščine risanja in slikanja ima tudi druge koristi za učence ateljeja ayin. Eden od njih je izboljšanje sposobnosti opazovanja. Risanje in slikanje zahtevata veliko pozornosti in koncentracije na podrobnosti, ki jih pogosto spregledamo v vsakdanjem življenju. Učenci se naučijo opazovati oblike, barve, teksture, svetlobo in sence, ki sestavljajo svet okoli nas. S tem se naučijo tudi ceniti lepoto in čudež narave ter človeškega ustvarjanja. Poleg tega se učenci naučijo tudi bolj čutiti in izražati svoja čustva skozi umetnost. Risanje in slikanje sta namreč načina komunikacije, ki presegata besede. Učenci se naučijo uporabljati različne elemente umetnosti, kot so linije, oblike, barve, toni, teksture in kompozicija, da pokažejo svoje misli, občutke in razpoloženja. S tem se učenci tudi bolj spoznajo sami sebe in svojo osebnost. Nazadnje se učenci ateljeja ayin tudi bolj samozavestni in ponosni na svoje delo. Risanje in slikanje sta namreč zahtevni dejavnosti, ki zahtevata veliko truda, potrpežljivosti in discipline. Učenci se soočajo z različnimi izzivi in težavami pri ustvarjanju svojih umetnin. Vendar pa se ne predajo, ampak iščejo rešitve in se učijo iz svojih napak. Ko končajo svoje delo, se lahko veselijo svojega dosežka in ga delijo z drugimi.

Menim, da Atelje ayin nudi svojim učencem priložnost za razvoj svoje umetniške sposobnosti na celosten način. Ne le da se učijo tehničnih spretnosti risanja in slikanja, ampak tudi razvijajo svojo občutljivost za lepoto in harmonijo v umetnosti. Poleg tega se učijo tudi bolj opazovati okolico, čutiti in izražati svoja čustva skozi umetnost ter postajati bolj samozavestni in ponosni na svoje delo. Mislim, da je to dragoceno znanje za vsakega umetnika in vsakega človeka.

 

Tu je nekaj primerov, zakaj menimo, da je Atelje Ayin boljša izbira za razvoj vaših umetniških talentov:

  1. Poudarek na klasičnem realizmu: Atelje Ayin močno poudarja klasični realizem v umetnosti. Verjamemo, da je trdna osnova v temeljnih načelih risanja in slikanja ključnega pomena za vsakega umetnika. Naša učna programska vsebina je zasnovana tako, da vam pomaga obvladati tehnične veščine, potrebne za realistično upodabljanje, kot so proporcije, svetloba in senca, barvna teorija in kompozicija.
  2. Uravnotežen pristop: Medtem ko je osebni izraz nedvomno pomemben, Atelje Ayin trdno verjame, da lahko resnično umetniško svobodo dosežemo le z temeljitim razumevanjem pravil, preden jih prelomimo. Učimo vas opazovati svet okoli sebe z natančnostjo in to opazovanje prenesti na svoje platno. Ko boste osvojili svoje tehnične veščine, boste lahko raziskovali svoj edinstven glas in pripovedovali svojo umetniško zgodbo.
  3. Izboljšane veščine opazovanja: Naša metoda ne le izboljšuje vaše umetniške sposobnosti, ampak tudi krepi vaše veščine opazovanja. Risba in slikanje zahtevata intenzivno osredotočenost na podrobnosti, ki jih pogosto spregledamo v vsakdanjem življenju. V Atelje Ayin se boste naučili ceniti lepoto in zapletenosti sveta okoli vas, kar bo poglobilo vašo povezanost z naravo in človeško ustvarjalnostjo.
  4. Čustveni izraz: Umetnost presega besede, zato vas učimo, kako izražati svoje misli, občutke in razpoloženja preko svojih umetniških del. Z obvladovanjem različnih elementov umetnosti, kot so linija, oblike, barve, toni, teksture in kompozicija, boste odkrili nove načine za čustveni izraz in komunikacijo s svojo publiko.
  5. Povečano zaupanje vase: Naš strog izobraževalni program vas spodbuja, da se soočite in premagate umetniške izzive. Ko se lotite različnih projektov in izpopolnite svoje veščine, boste gradili zaupanje v svoje sposobnosti. Občutek dosežka, ki ga doživite ob ustvarjanju pomenljive umetnosti, vam bo prinesel trajno ponos in zadovoljstvo.

 

Atelje Ayin ni le umetniška šola; je celosten umetniški pohod, ki vas opremi tako s tehničnim znanjem kot tudi zmožnostjo izražanja svoje edinstvene umetniške vizije. Naš edinstven pristop k poučevanju umetnosti spodbuja globoko spoštovanje lepote, izboljšuje vaše veščine opazovanja, krepi čustveni izraz in razvija samozavest v vaše sposobnosti. Pridružite se nam v Ateljeju Ayin in se odpravite na preobrazbeno umetniško pot, ki ne bo le izpopolnila vaših veščin, temveč tudi obogatila vaše življenje. Odkrijte pravo bistvo klasičnega realizma in odklenite svoj umetniški potencial z nami. Ne sprejemajte manj, ko lahko postanete del edinstvene in obogatitvene umetniške izkušnje. Izberite Atelje Ayin – kjer umetnost postane način življenja.

 

 

 

Prijava na e-novice

Vpišite svoj e-poštni naslov in obveščeni boste o prihajajočih tečajih in aktualnih dogodkih.

Zadnji prispevki