Portret v 21. Stoletju – darilo za žensko in moškega

Danes je pretežno popularna moderna umetnost. Težnja zgolj k notranji izraznosti je začela dominirati kaj kmalu po izumu kamere. Umetnik ni več potreboval veščine s katero bi prepričljivo predstavil naravo, človeka ali objekt, edina pomembna stvar ki je postala, in kot zgleda, je pravzaprav center moderne umetnosti, da umetnik skuša biti čim bolj sebi nasprotujoč, nasproten praksam klasične umetnosti ; ne daje toliko poudarka na veščini, medtem ko klasična umetnost 19. stoletja pa se je trudila z rigorozno metodologijo in prakso veščine predstaviti vso lepoto in poveličati človeka, njegovo čudežno telo in naravo samo.

Kje se je izgubila ta notranja strast, ta zaljubljenost v človeka in njegovo veličino, ki je bila temelj razsvetljenstva v 18.stoletju?

Danes smo toliko nasičeni z vizualnimi napravami in tehnološkim ugodjem, da smo pozabili ceniti veličino in lepoto telesa, atmosfero figure v prostoru in samo njeno gibanje.

Vsekakor bi nekdo lahko ugovarjal, da pravzaprav nam je tehnološki razvoj omogočil trajno ohranitev spominov, preko različnih medijev, in to povsem drži, vendar je nekaj posebnega v tem, da v tvoji sobi, v razkošnem okvirju visi slika tvojega ljubljenega, sina, hčere ali žene, kot darilo za fanta ali punco,mogoče poslovno darilo, darilo za otroka, slika hišnega ljubljenčka ali tudi poročno darilo.

Tekstura oljne slike, predstavitev podobe, ki je zrcalo same narave, igra svetlobe in senc, atmosfere, občutke katere vzbujajo barve, vse to je darilo za tiste ki cenijo lepoto in svojstvenost take mojstrovine. Mogoče je to nekaj kar želite videti takoj ko se zbudite, da obudi vaše sanje, vam daje moč in upanje, vas povzdigne in popelje v občutke radosti spominjanja.

In ne samo slika, temveč mogoče tudi podoba izklesana v kamen, skulptura postavljena v prostor kjer skozi dan kaže svoje različne oblike med igro svetlobe in senc sonca. Predstavljajte si prostor kjer ste obdani z lepoto različnih slikarskih del, vsaka izmed slik ima svojo čarobnost in svojo sporočilo, svoj zven barv in emocij in vsaka je za vas, da vam pričara občutke in spominjanje da ste posebno bitje, človek v vsej veličini, na prelepi zemlji polni svoje čarobnosti in da je življenje neprecenljiv dar, da lahko gledate valovanje svetlobe, slišite zvok, dotikate se ljubljenih in pojete s pesmijo in ritmom življenja. Meni je svet čaroben, ne samo zato ker ga gledam skozi oči umetnika, ker pozorno spremljam svetlobo in prasketanje barv, oblike senc in prostor, temveč tudi če ga gledam skozi oči znanosti. In kdaj pride na vrsto moja izraznost?

Tisto po čemer že 100 let hrepeni moderna umetnost? Jaz pravim, šele takrat kadar razvijem potrebne veščine, da predstavim to lepoto v vsej svoji veličini.

Pot je dolga, vendar je notranja strast moje vodilo, ki me kliče in v meni vzbuja neizmerno vzhičenje vsakokrat ko s čopičem zabeležim igro svetlobe in senc ko ujamem barvo svetlobe, ki zrcali se iz narave v moje oči, v lastno interpretacijo v možganih, kjer oblikuje podobe vzorce in pomen.

Kaj iščem,  kaj s svojim gibom čopiča predstavljam, v trenutku? Sliko narave, ki slika naravo.

Svoj sivi dan popestri s pravilnim gledanjem sveta. Vabim te v svoj svet, svet umetniških oči, da tako lahko ustvariš svoj svet; svet sporočil, svet upanja in svet različnih svetov.

Prijava na e-novice

Vpišite svoj e-poštni naslov in obveščeni boste o prihajajočih tečajih in aktualnih dogodkih.

Zadnji prispevki