Proporcije

Pri risanju portreta je najbolj pomembno, da ste natančni pri obliki glave.

Torej da linije, imenujemo jih konstrukcijske linije, ki so vedno rahle, najbolje z 2b svinčnikom, opišejo natančne kóte, ki sestavljajo obliko glave. Mogoče bi nekdo vprašal zakaj pa ne bi uporabljali krivulj če vemo in tudi vidimo, da je glava okrogla in da jo pravzaprav opisuje neka krivulja. No, lahko bi, vendar lahko tudi sami poizkusite da je veliko težje najti isto krivuljo s prostoročnim risanjem kajti obstaja veliko možnosti preden zadenete tisto pravo. Z linijo pa najlaže opišemo krivulje. Če neki krivulji prilegamo majhne linije in to linijo v korakih dodajamo vsakem delčku krivulje ugotovimo, da lahko popolnoma in zelo natančno opišemo to krivuljo saj vsaka mala premica se z lahkoto prilega majhnim delom krivulje. To je najbolj natančen pristop in vam bo v risanju še kako koristilo. Linije so lahko vodoravne ali poševne. Ko se sekata dve liniji, navpična in ena poševna, potem le ti opišeta nek kót. Kót neke linije primerjate vedno z navidezno horizontalno premico, ki je pravzaprav vaš horizont ( kar vidite v višini oči). Trik, da lažje ocenite kateri kót opiše neka linija je, da si zamislite kazalce na uri in se vprašate koliko bi bila ura če bi kazalec bil vaša linija katero opisujete in skušate to narisati.

Torej ugotovili smo dve stvari. Prva stvar je, da bomo uporabljali mehke konstrukcijske linije za oris oblike glave ( 2b svinčnik) in da bomo risali z ravnimi linijami ne glede na to če bomo opazili krivulje. Pravzaprav, bomo vsem krivuljam prilegali ravne premice ( linije) in tako najbolj natančno opisali krivuljo. Upoštevali bomo kóte in sledili spremembam linij, ki se obračajo v navideznem prostoru in jim dodeli nek kót( s pomočjo “ure”). Zdaj imamo pravzaprav vse kar potrebujemo, da lahko začnemo risati. Kot dodatek naj omenim materiale katere potrebujete.

Potrebujete 2B svinčnik, 2H svinčnik, gladek papir ( 120 gramski ali 200 gramski) ter gnetilno radirko in običajno radirko.

Prijava na e-novice

Vpišite svoj e-poštni naslov in obveščeni boste o prihajajočih tečajih in aktualnih dogodkih.

Zadnji prispevki